Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-06@07:20:20 GMT

درخشش ستاره کریسمس پس از ۸۰۰ سال در آسمان

تاریخ انتشار: ۱۸ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۲۵۰۵۶۶

درخشش ستاره کریسمس پس از ۸۰۰ سال در آسمان

ایسنا/اصفهان یک مدرس و پژوهشگر نجوم گفت: سیاره‌های مشتری و زحل در شب ۲۱ دسامبر (اول دی ماه) در نزدیک ترین فاصله از هم قرار خواهند گرفت که به ظهور «ستاره کریسمس» معروف است.

عمران مرادی در گفت و گو با ایسنا، با اعلام این خبر، اظهار کرد: سیارات مشتری و زحل از اواخر تابستان امسال در حال نزدیک شدن به هم هستند و در نهایت در شب ۲۱ دسامبر مصادف با شب یلدا در نزدیکی زمین به عنوان یک جرم آسمانی غول پیکر یا «ستاره کریسمس» ظاهر می‌شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: این دو جرم به عنوان بزرگ ترین سیارات منظومه شمسی همواره به صورت اجرام درخشان در آسمان قابل مشاهده هستند و امسال در این تاریخ در پدیده ای نادر در نزدیکی هم قرار گرفته و صحنه زیبایی در آسمان خلق می کنند.

این پژوهشگر نجوم با بیان اینکه سیاره مشتری نسبت به زحل به زمین نزدیک تر است، تصریح کرد: این دو سیاره فاصله بسیاری با زمین دارند، اما در این تاریخ به گونه ای در راستای دید ما زمینیان قرار می گیرند که گویی خیلی به هم نزدیک هستند.

به گفته مرادی، به دلیل دوری بیش از حد اجرام آسمانی، چشم ما قادر به تشخیص دوری و نزدیکی اجرام آسمان نیست و همه را در یک صفحه می پنداریم، اما در اصل این اجرام با فاصله های متفاوت از هم در آسمان چیده شده و هر یک در مدار خود در حال چرخش هستند.

وی با تاکید براینکه هم تراز شدن این دو غول منظومه شمسی در کنار یکدیگر در این تاریخ خاص فرصت مناسبی برای عکاسی نجومی و خلق تصاویر زیبا از آسمان شب است، اظهار کرد: از این پدیده تحت عنوان ستاره کریسمس یاد می شود و آخرین باری که این دو سیاره در کنار هم قرار گرفتند، مربوط به ۸۰۰ سال پیش بوده و رویداد بعدی که شاهد همنشینی این دو سیاره هستیم در سال ۲۰۸۰ است که البته دیگر در شب کریسمس نبوده و در اردیبهشت ماه رخ می دهد.

این مدرس نجوم توضیح داد: مقارنه سیارات و اجرام آسمانی پدیده نادری نیست. مُقارنه در ستاره‌شناسی به هم‌راستا قرار گرفتن دو یا چند جرم سماوی با یکدیگر از منظر زمین می‌گویند به گونه‌ای که در آسمان در کنار هم دیده شوند.

مرادی تاکید کرد: اما قرار گرفتن این دو سیاره در کنار هم در این تاریخ خاص پدیده ای نادر است که اکنون پس از ۸۰۰ سال تکرار می شود و تقارن آن با شب یلدای ما جذابیتی مضاعف در این شب خواهد بود. در اصل هر ۲۰ سال این پدیده بین سیارات رخ می‌دهد که اکنون بین مشتری و زحل نادرترین است.

این پژوهشگر نجوم در توضیح ستاره کریسمس، گفت: این ستاره از قدیم مطرح بوده و پیشینیان معتقد بودند در شب تولد مسیح یک ستاره متولد شده است که البته احتمالا بروز این ستاره در آن زمان ممکن است مربوط به عبور یک دنباله دار، انفجار یک ابر نو اختر و یا مقارنه و همنشینی ها بوده باشد که به ستاره کریسمس معروف شده است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی علمی و آموزشی نجوم كريسمس مشتري زحل پدیده نجومی شب یلدا ستاره کریسمس دو سیاره

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۲۵۰۵۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

در این سیاره سرعت باد مثل سرعت «گلوله» است

مشاهدات جدید تلسکوپ فضایی جیمز وب از سیاره فراخورشیدی WASP-43b نشان می‌دهد این غول گازی داغ از نظر چرخش وضعی قفل شده است، به این معنا که یک طرف آن همیشه رو به خورشید خود و طرف دیگرش همیشه خیره به فضای تاریک است. 

به گزارش فرادید، دانشمندان با استفاده از تلسکوپ فضایی جیمز وب، نقشه آب و هوای سیاره‌ای در فاصله ۲۸۰ سال نوری از زمین را ترسیم کرده‌اند؛ یک غول گازی داغ که یک طرف آن همیشه رو به خورشید و طرف دیگرش پوشیده از شب ابدی است. 

سیاره WASP-43b عمدتاً از هیدروژن و هلیوم تشکیل شده است و به دلیل نزدیکی به ستاره میزبان خود که هر ۱۹ ساعت زمینی یک بار به دور آن می‌چرخد، به طور قابل‌توجهی گرمتر از هر غول گازی در منظومه شمسی ما است. این نزدیکی شدید به این معنا است که WASP-43b همیشه رو به ستاره خود قفل شده است. 

اکنون محققان کشف کرده‌اند که این حالت به طور همیشگی یک طرف سیاره را تا دمای حدود ۱۲۶۰ درجه سانتیگراد گرم می‌کند، به اندازه‌ای گرم که آهن را ذوب می‌کند. این گرمای سوزان، سنگ را تبخیر و روانه‌ی ابرها می‌کند. 

دانشمندان همچنین دریافتند که تفاوت دمای روز و شب که نسبتاً در ۶۰۰ درجه سانتیگراد نسبتاً خنک‌تر است، بادهای شدیدی ایجاد می‌کند که سرعتشان می‌تواند به ۹۰۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد. محققان گزارش آب و هوای فرازمینی‌شان را روز ۳۰ آوریل در مجله Nature Astronomy منتشر کردند. 

WASP-43b سال ۲۰۱۱ کشف شد و ابتدا توسط تلسکوپ‌های فضایی هابل و اسپیتزِر بررسی شد، اما اکنون وضوح برتر تلسکوپ فضایی جیمز وب، جزئیات دقیق جوّ آن را به تصویر کشیده است. 

تِیلور بِل، نویسنده اصلی می‌گوید: «با هابل، به وضوح توانستیم ببینیم در نیمکره روز، بخار آب وجود دارد. هابل و اسپیتزر هر دو نشان دادند که ممکن است در نیمکره شب، ابرهایی وجود داشته باشد. اما به اندازه‌گیری‌های دقیق‌تر جیمز وب نیاز داشتیم تا بتوانیم نقشه‌برداری دما، پوشش ابر، بادها و ترکیب دقیق‌تر جوّی را در سراسر سیاره شروع کنیم.» 

محققان برای سنجش دمای سیاره، از ابزار فروسرخ میانی جیمز وب (MIRI) برای اندازه‌گیری نور منظومه در هر ۱۰ ثانیه به مدت بیش از ۲۴ ساعت استفاده کردند. 

«ما با رصد کل مدار، توانستیم دمای طرف‌های مختلف سیاره را حین چرخش به سمت دید محاسبه کنیم. از این داده می‌توانیم نقشه تقریبی دمای سراسر سیاره را ترسیم کنیم.» 

اندازه‌گیری‌های فروسرخ جیمز وب، ترکیب شیمیایی سیاره را نیز نشان داد که شامل بخار آب می‌شود اما فاقد متان است. متان معمولاً در سیاره‌هایی از این دست از راه واکنش‌های بین هیدروژن و مونوکسیدکربن تولید می‌شود، اما بادهای شدید سیاره ممکن است این متان را به سمت روز سیاره ببرند، جایی که توسط تشعشعات شدید ستاره میزبان از بین می‌رود. 

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • درخشش ستاره جنجالی: ایکاردی واقعی برگشت!
  • در این سیاره سرعت باد مثل سرعت «گلوله» است
  • اگر ماه ناگهان در آسمان ناپدید شود چه اتفاقی می‌افتد؟
  • پالما با درخشش ستاره‌های ایرانی، سلطنت خود در اروپا را تداوم بخشید
  • (ویدئو) ماجرای بارش شگفت‌انگیز ماهی از آسمان یاسوج چه بود؟
  • درخشش نیمه‌نهایی ‏CL‏ تکلیف این ستاره را مشخص کرد
  • پختن، سرنوشت شوم زمین و زمینیان؟
  • تصاویر بارش ماهی از آسمان یاسوج؟
  • آیین سوگواری شهادت ششمین ستاره تابناک آسمان امامت و ولایت امام جعفر صادق (ع) در خراسان رضوی
  • پاداش درخشش ستاره رئال: دوباره فیکس